Wandelroute Duitsland Sauerland

Duitsland

Vijf wandel etappes door Sauerland, Rothaargebirge, Duitsland

Een vierdaagse wandeltocht door het Rothaar-gebergte, Sauerland. Ongeveer 72 km lang. Op hoogte door dichte bossen en in de dalen door mooie dorpjes, boerenland, met fraaie uitzichten. Het landschap behoort tot het mooiste van het zuiden van Sauerland ( "suderland"....)
Tips: Sauerland is met de auto slechts een paar uur rijden vanaf de Ned.-Duitse grens. Of per trein via Dortmund, Hagen en Lennestadt-Altenhundem, waar wij onze tocht begonnen.
Kaart: Wanderkarte Lennestadt&Kirchhundem, schaal 1:20.000. Uitg.: Tourist Information L&K. Hierop zijn alle gemarkeerde routes, waaronder het Hundem-Paad,  vermeld. En dat zijn er heel veel.
Accommodatie: hotels onderweg. 
De accommodaties zijn te boeken via de VVV van Lennestadt. Het arrangement (onderdak, ontbijt, lunchpakket, bagagevervoer en kaart) heet “Hundem-Paad”. Gemarkeerd met de K.
Vanwege de vele dichte bossen die de routemaker in dit arrangement heeft opgenomen, hebben wij de route na dag 1 aangepast. Om meer vergezichten te kunnen zien.
Hoogte-indicatie: van 300 - 700 m.

Maart 2015: vif etappes door Sauerland.

Dag 1: Lennestadt - Rahrbach……………………………..........….22 km

Dag 2: Rahrbach - Wirme - Heinsberg……………...……...…….19 km

Dag 3: Heinsberg - Rhein Weser Turm…………………………...15 km
            (via Rüspe) 
Dag 4: Rhein Wester Turm - Lennestadt…………………………16 km
            (via Rinsecke, Marmecke, Böminghausen en Kirchhundem)

Onderweg:
De regio kent  2711 bergen van meer dan 400 meter, waarover/waardoor prima gemarkeerde wandelpaden (Sauerland.nl)
Je kunt makkelijk kort van te voren je route samenstellen. Zoals wij deden vanwege de te verwachten hoeveelheid bos op het Hundem-Paad (de K-weg).De wandelmogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de voorzieningen van uitstekende kwaliteit.
Op dag 1 een behoorlijke stijging (naar de Hohe Bracht, 580 m, een soort uitkijktoren).
Verder een niet al te moeilijke tocht. Langs enkele mooie Fachwerk-dorpjes, fraaie vergezichten, en stromende riviertjes als de Hundem en de Röspe. Of kleine bronnen.
In feite loop je door twee natuurparken: het Rothaarnatuurpark en het Ebbegebergte-natuurpark. Erg afwisselend, rustig en stil.
Endlosen Horizonten...... wilden Wiesen
 

Hieronder een filmische impressie van een gebied in Sauerland dat veel weg heeft van de hierboven beschreven wandelgebied: