Wandelroute GR 92 Spaanse kust Murcia

Spanje

Vijf etappes van de GR 92, langs de costa cálida , "de warme kust", regio Murcia

De GR 92 is het (zeer) langeafstand wandelpad langs de mediterrane oostkust van Spanje. Van Portou bij de Spaans Franse grens tot Tarifa, bij Gibraltar. Toch al gauw zo'n 1500 kilometer.
Deze kuststreek biedt lopend, van noord naar zuid, aan je linkerhand  onbeschermde stranden met een wilde zee, smalle inhammen, ruige rotspartijen, palmbomen en rustig water in de baaien. Aan je rechterhand de panorama's op de bergen van Murcia.
De natuurliefhebber raakt hier niet gauw uitgekeken.

Hoe er te komen
Een vlucht naar Alicante. Waar wij een auto huurden voor o.a. het vervolg van de reis, naar het eerste onderdak. Wij waren bij deze tocht in de luxepositie twee auto's ter plekken te hebben. De op het vliegveld van Alicante gehuurde en de auto van het ploeglid dat sinds kort beschikt over een appartement aan de Spaanse oostkust. Dat maakte het mogelijk om, indien nodig, de dag-etappe wat in te korten en de bagage in de kofferbak te leggen. In plaats van op de rug.
Over mogelijkheden van bagagevervoer ter plekke hebben we geen informatie kunnen vinden. Je zou het na iedere overnachting in het hotel of appartement kunnen vragen.

Accommodatie
Hotels of toeristenappartementen onderweg. Omdat we met Pasen liepen alle overnachtingen vroegtijdig  gereserveerd.

Hoogte-indicatie
Net als bij vele andere kustwandelingen kent ook deze toch flink stijgen en dalen. Tot 340m. (dag 1).
Een groot deel van de door ons gelopen route gaat door het beschermde kustgebied tussen Bolnuevo en Aquilas.

De route
Dag 1: Bateria de Castillitos - Isla Plana.......................16 km
Dag 2: Isla Plana - Bolnuevo...........................................15 km
Dag 3: Bolnuevo - Puntas de Calnegre........................ 16 km
            Overnachting in Urbanizon Los Collados
Dag 4: Puntgas de Calnegre - Miramar Galabardina..18 km
Dag 5: Galabardina - Punta Parda.................................18 km
            Overnachtng in Aquilas                           

Onderweg
Ben je in Spanje in de week voor Pasen, in de Goede Week of de Semana Santa, probeer dan na een wandeldag een van de vele processies te gaan zien die ook in deze streek worden gehouden. Zoals in Cartagena..
De start van onze wandeltocht lag bij een tijdens de dictatuur (staatsgreep in 1923) van kapitein-generaal Primo de Rivera gebouwd verdedigingswerk uit 1933. Op 250m hoogte en met een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee en de baai. Het in Disney-sferen gebouwd kasteel diende vooral als huisvesting voor een paar flinke Vickers kanonnen. Ter verdediging van met name de marinebasis van Cartagena.
Op naar de "oversteek" van de Sierra de la Muela. Een beschermd natuurgebied met een grote verscheidenheid aan planten. Typisch mediterrane bossen met pijnbomen, rozemarijn en tijmkolonies, espartograssen en andere overlevers van een droog mediterraan klimaat.
Soms is het lastig klimmen en dalen op de paadjes, in de hitte. Maar enkele het uitzicht op de azuurblauwe zee vergoedt veel. Of de bontgekleurde, soms bizarre rotspartijen in de baaien. Neem zeker bij de "oversteek" voldoende proviand en drinken mee. Hier is onderweg niks te koop.
Aan het eind van dag 1 zien we de bestemming al liggen: Isla Plana.
Na de wildernis volgt een etappe pal langs de kust, zeg maar over het strand ( als je dat wilt) en mogelijkheden te over om het wandelen af te wisselen met een duik in zee (als je dat wilt). Palmbomen maken de sfeer compleet; je bent in het zuiden! En na 15 kilometer in Bolnuevo. Bewonder nog even de "natuurmonumenten van Bolnuevo", Bizarre, verwaaide, versteende zandformaties, aan het strand.
De etappe naar Puntas de Calnegre begint weer met stijgen en dalen door het inmiddels al wat vertrouwd geworden landschap van het Middellandse Zee gebied. Met plekjes waarbij je denkt: waarom verder lopen?
Op naar de Torre de Cope del santo Cristo, een historisch herkenningspunt aan de kust. Een uitkijktoren, opgericht in verband met de frequente aanvallen van islamitische Noord Afrikaanse zeerovers en Barbarijnse piraten op vissers en herders in dit gebied.
Overnachten in Galabardina, 1,5 kilometer westwaarts, van de kust af. In Cabo Cope is verder niks. Overigens: je bent inmiddels aanbeland in de provincie Almeria ( "Spiegel der zee").
Op weg naar ons eindpunt in Punta Parda kom je door het stadje Águilas. Een van oorsprong Romeinse vissershaven. Op de landtong, boven de oude stad, staat de burcht-vesting van San Juan de Águilas, gebouwd in 1579. De vlakke etappe geeft je voldoende tijd het stadje Aguilas te bezoeken.( Dank zij de Brexit neemt het aantal Engelse toeristen hier sterk af, zegt men).


We zijn nog op zoek naar een video van dit gebied zonder zwaaiende narcistiforme selfie-wandelaars en zullen die plaatsen als die gevonden is. Tips zijn welkom!