Wandelroute Serra del Montsant-Muntanyes de Prades

Spanje

Vijf wandeletappes door de Serra del Montsant in Catalonië en Tarragona

Een 5 daagse wandeltocht door de Serra del Montsant in de provincies Catalonië en Tarragona, het district Priorat, ten zuidwesten van Barcelona, deels via de GR 171. Met Pasen veelal mooi (draaglijk) weer. De route biedt een fraaie combinatie van cultuur en natuur. En ook: stevig wandelen, adembenemende uitzichten, enorme kloven, gortdroge plateaus, de vele eiken, de eucalyptus en de pijnbomen en lekker eten in mediterrane middeleeuwse sferen.
Steile wanden markeren de grens van het gebied, waarbij smalle zigzaggende paadjes omhoog lopen om je naar de hoogvlakte te brengen.
Op hoogte heb je zicht op de witte toppen van de Pyreneeën en de blauwe kleuren van de Middellandse Zee. 
Advies: vliegen naar Barcelona (City) of naar Reus (bij Tarragona). Wij vlogen vanaf Schiphol met Vueling naar Barcelona. Met KLM of Transavia kan ook; of RyanAir (naar Reus-airport, vanaf Eindhoven). Van Barcelona-airport met de trein (1 keer overstappen op treinstation Barcelona-Sants) naar Serra de Montsant à Vimbodi. Tijdens deze treinreis - ongeveer 2,5 uur - krijg je al een goede indruk van het (wandel-) gebied.
Accommodatie: het is handig om tijdens de Paasdagen accommodatie vroegtijdig vanuit Nederland te regelen. Lokale hotels zijn bereid de overnachting voor de volgende dag voor je te regelen. Het hotel in Siurana (dag 3) is redelijk aan de prijs, maar dan zit je wel op een fraaie en imponerende plek.
Overigens: het is niet toegestaan buiten een camping je tent op te zetten.
Kaarten: Serra del Montsant - Wandelkaart Catalonië 1:20.000 - Editorial Piolet. En: Muntanyes de Prades, 1:25.000 - Editorial Piolet.
Plaatselijke VVV’s hebben simpele topo’s in de aanbieding om “eigen routes” te gaan lopen.
Door het park lopen 3 lange afstand-wandelroutes, de GR 65-5, de GR 171 en de GR 174. 
Hoogte indicatie: van ca. 300 meter tot 1200 meter (dag 2). De hoogteverschillen, op één uitzondering na (Montblanc – Prades),  zijn in de regel goed te nemen.

April 2015: een 5-daagse wandeltocht door een ruig en imposant berggebied. Op dit tijdstip van het jaar nog weinig wandelaars, zeker als je buiten de GR’s loopt.

Dag 1: Vimbodi - klooster van Poblet - Montblanc
            via GR171…………………........................................16 km.
Dag 2: Montblanc - Rojals per taxi (uitzichten! )                            
             Rojals - Prades via GR .171...............................18 km.
Dag 3:  Prades - Siurana
              via lokale topo’s, eigen route……................ ....13 km.
Dag 4: Siurana - Cornudella de Montsant
             (deels via GR174) - Morera de Montsant........20 km. 
Dag 5: Morera de Montsant - Cartoixa d’Escaladei -
            La Vilella Alta - La Vilella Baixa via GR 171                                           
            naar Cartoixa d’Escaladei……………......……..…...21 km.

Taxi naar Falset. Vervolgens per trein (via Reus) naar Tarragona en Barcelona (bijna 2 uur).

Onderweg: In de Serra de Montsant krioelt het van de echte wandelpaden. Zowel de GR 171 als de door ons gekozen eigen routes waren goed voorzien van markeringen. Veel teksten worden aangegeven in zowel het Spaans als het Catalaans. Montblanc en Prades hebben levendige centrale compacte pleintjes met terrasjes, sommige dorpen (als Morera de Montsant) lijken in het voorjaar uitgestorven. Onderweg komt u niet altijd dorpjes, winkeltjes of restaurantjes tegen om iets te kopen. Neem voldoende proviand en 2 liter water p/p mee. En ook aan te bevelen: een kompas. Je loopt door eenzame, verlaten streken. Meld bij vertrek waar je die dag naar toe gaat. 

Op dag 1 het klooster van Poblet in Catalonië, één van de grootste en meest complete Cisterciënzer abdijen in Spanje. Met o.a. een retabel in albast (1527-1529). Het klooster ligt aan de GR 175. Als u deze route wenst te lopen: dat zijn 105 kilometers langs drie Cisterciënzer kloosters en vele andere architectonische hoogtepunten. Niet te zwaar (zegt men) door een fraai landschap.
Siurana is zo'n mooi dorp in de bergen en er komen zoveel bezoekers op af dat het dorp niet wenst deel te  nemen aan de verkiezing "mooiste dorp van Spanje" (Los Pueblos más Bonitos de España). Het dorp is gebouwd in de achtste eeuw (!) en is per auto te bereiken; wel de laatste meters lopend afleggen. De uitzichten zijn echt fantastisch en wie wil dat niet zien? De Moren hielden het hier het langste uit en dat is gezien de entourage begrijpelijk.
Dag 5, de Cartoixa d’Escaladei, een klooster, in restauratie, waar monniken eeuwenlang de wijnteelt ontwikkelden. Het klooster werd gesticht in 1163 op verzoek van koning Alphonso ! met de bedoeling om Catalonie te kerstenen en te bevrijden van de moslims. Op deze plek, want een herder had hier een visioen over engelen die op een ladder naar de hemel gingen. De moslims werden verslagen  maar in de 19e eeuw werden de monniken er door de staat uitgezet. En de lokale boeren wisten wel raad met al die voor hun onbetaalbare materialen. Vandaar de restauratie, nu.
La Vilella Alta ( gesticht in 1286!)  - je zult er als wandelaar anno 2000 e.v. maar door lopen - ligt tegen een heuvel aangebouwd. In de vallei van Escaladei. Als je hier aankomt dan weet je weer waarom je wandelen zo mooi is: de verrassing. Laat je dus hier verrassen!
La Vilella Baixa, weer zo'n stadje met smalle, steile straatjes, een romaanse brug over de rivier de Montsant en meerdere wijngaarden. Zo het een paar honderd jaren geleden was, zo is het nog! Heerlijk! ( ook de wijn).

De uitzichten vanaf de canyons zijn imposant, en ook de veelkleurige rotspartijen maken indruk. Talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen verscholen liggen

Voor de liefhebber een streek waar uitstekende dieprode, bijna zwarte wijnen vandaan komen. Heerlijk!
Landschappelijke vonden we deze tocht zeker in onze top tien eindigen.

Kortom: je leest en hoort niet veel over deze streek,  maar de Serra del Montsant is een echte wandel-aanrader!

Meer foto's van het wandelgebied in de Priorat

Hieronder enkele mooie beelden van Siurana en omgeving. Als het rappe Spaans u stoort.....