Turkije

Vijf etappes van de Lycian-way: Kalkan-Myra, Turkije

Vijf etappes van de Lycian way. De Lycian way is het eerste bewegwijzerde langeafstandspad in Turkije tussen - grofweg -  Fethiye en Antalya, in het zuidwesten van het land. Lycië is de historische naam voor een groot deel van het huidige schiereiland Tekke. De totale lengte van de route is ongeveer 510 kilometer en voert veelal, al dan niet op hoogte, langs de kust. De route die wij liepen kenmerkt zich door een voortdurend dalen en stijgen.
Tips: met een Turkse lijndienst is het ongeveer 4 uur vliegen naar Antalya. Vliegen naar Dalaman kan ook. 
Accommodatie: wij hebben voor deze tocht de hulp ingeroepen van een plaatselijk reisbureau. Dit bureau verzorgde zowel het transport van het vliegveld naar ons startpunt Kalkan, 230 kilometer ten westen van Antalya, als wel een verplaatsing na dag 2. En het onderdak.Wij kozen voor van te voren gereserveerd onderdak: in pensions, hotels en “private houses”. Kamperen langs de route is mogelijk. Vraag eerst toestemming.
Kaarten: over de route is een boekje beschikbaar, geschreven door o.a. Kate Clow, de grondlegster van de route. Deze gids bevat een beschrijving van de tocht en een kaart in schetsvorm. Deze kaart is niet echt geschikt om “op te wandelen”. De route is prima bewegwijzerd. Misschien is "Lykischer Weg, Conrad Stein Verlag, 9783866864757, wandelgids" een goed alternatief.

Maart 2008: vijf etappes van de Lycian way. De route volgt Griekse en Romeinse wegen en aquaducten, traditionele nomadenpaden, geitenpaden, boswegen, lokale verbindingsweggetjes. De route kent een nauwe relatie met (de restanten van) vele cultuuruitingen van de vroegere bewoners en passanten: Lyciërs, Grieken, Romeinen, kruisvaarders, Genuanen en Arabieren.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: ongeveer 20 km.

Dag 1 : Kalkan - Gelemiş (Patara)
             De route over o.a. het aquaduct van Patara, via Delikkemer.
Dag 2 : Gelemiş - Akbel
             De zuidelijke route en via Delikkemer naar Akbel. Transport naar Kaş; de volgende ochtend
             transport naar Kiliçh.
Dag 3 : Kiliçh - Üçagiz
Dag 4 : Üçaǧiz - Kapakli
Dag 5 : Kapakli - Myra (Demre)
             De volgende dag transport naar Antalya-airport

Onderweg: deze tocht hoort wat ons betreft tot de top 3! Patara met het theater uit de Romeinse tijd, het aquaduct van Delikkemer, de bijzonder fraaie panorama’s met zicht op de Middellandse Zee, de kastelen en forten, de herders met geitenkuddes, olijfplantages, verzonken steden, afgelegen stille stranden, Myra met haar Sint Nicolaas kerk ( inderdaad, hij komt niet uit Spanje….), de Lycische grafarchitectuur, sarcofagen……..en dat alles in een uitzonderlijk mooi landschap met een draaglijke voorjaarstemperatuur. En zeer vriendelijke en behulpzame bewoners van de streek.
Aanbevolen jaargetijden om te wandelen: voorjaar en/of najaar.

Klik hier voor deel 2 van deze route.