Wandelroute Corsica Mare e Monti

Corsica

Vijf etappes van deze wandelroute op Corsica, France: Mare e Monti

Tips: Met de stunttarieven van de vliegtuigmaatschappij naar Marseille, de bus naar het centrum van deze stad, een half uurtje lopen naar de haven en met de nachtboot (12 uur varen) naar Ajaccio. De bus, tevens postvervoerder, brengt je een half uur na aankomst van de ferry naar Marignana - 70 km. - waar wij de route oppakten. 
Kaart: La Carte Touristique locale nr.73, schaal 1:100.000. Het deel van de “Mare e monti “ door ons gelopen is van een uitzonderlijke schoonheid, zeker het laatste stuk dat een steeds wisselend uitzicht biedt op de Reserve Naturelle de Scandola, een door de Unesco erkend natuurgebied. De route is gemarkeerd. Soms was het zoeken naar de markering (oranje strepen). De route is geen moment vlak, de paden bezaaid met losse keitjes.
Accommodatie: gîtes en een soort “bunkhouse” o.l.v. een "fantast" in Girolata.

April 2004: een deel van de Mare e Monti. De hele route is in 9-11 dagen te doen. Totaal 130 km. In april is de natuur nog “groen” en de temperatuur draaglijk. Zomers kan het 40 graden of meer worden: te warm om te lopen. De meeste gîtes d’etappe openen per 1 april. In theorie. Maar het kan ook zomaar zijn dat ze geen zin hebben om al open te gaan. De service voor toeristen wordt in Frankrijk steeds minder, vinden wij.
Hoogte-indicatie tijdens de tocht: van zeeniveau tot 767 m.

Afstanden tussen de etappes: ongeveer 10-15 km.

Dag 1:  Marignana (1072 m.) - Ota (675 m.) 
             via Evisa en de Gorges de Spelunca........11 km
Dag 2:  Ota - Serriera (289 m.)..............................12 km
Dag 3:  Serriera - Curzu.........................................08 km
Dag 4:  Curzu (318 m.) - Girolata *( 0 m.)............13 km
Dag 5:  Girolata - Bocca a Croce ( 269 m.)
             via de Variante
             en van hier via Porto naar Ajaccio-haven per bus.

             * Girolata is enkel per voet of per boot te bereiken. Op afspraak en bij goed weer kan de boot je naar
                Porto brengen van waaruit twee keer daags een bus naar Ajaccio.

Onderweg: Dag 1, de Gorges de Spelunca, deels langs de rivier de Spelunca, deels door bos en deels langs steile rotswanden.Het resultaat van een miljoenen jaren durend proces van erosie, waarbij de rivier Spelunca zich door het granieten landschap heen heeft geboord. Bij de Genuese bruggen - op zich al de moeite waard -  zijn zwempoelen waar je in kunt zwemmen.

Indrukwekkende hoogten en dalen in allerlei rotsformaties en -kleurencombinaties, unieke flora, verscholen bergdorpjes, klauteren over richels, een stukje strand, panorama’s met een diepblauwe zee, gele brem, vijgenboomgaarden en olijven en aan het eind de machtige “rode” rotsen van Scandola in een diepblauwe zee, van een niet te beschrijven schoonheid. Dit schiereiland staat op de Werelderfgoed Lijst van de Verenigde Naties. Grillige kliffen en rotspartijen, bonte kleuren, grotten en als je geluk hebt dolfijnen. Het schiereiland is in de praktijk het beste te bereiken per boot.

De Genuezen introduceerden de, veel waar te nemen, tamme kastanje op het eiland. Deze boom gold ooit als de ‘broodboom’ van Corsica. Kastanjemeel was de grondstof voor bakwaren en pulenta (kastanjepuree). Kastanjes dienden als varkensvoer en de schillen van de gedroogde vruchten als brandstof. Van het hout werden meubels vervaardigd. Niets ging verloren.

Oriënteer je van te voren op wat je wilt doen op het eiland, waar en hoe.

De Mare e Monti biedt de wandelaar, hoewel zwaar, zowat alles!

Klik hier voor een verslag over de Mare a Mare Sud, Corsica waar meer informaties over de wandelroutes te vinden zijn.

Meer weten over de Mare e Monti? De meerdaagse wandelroute op Corsica.