Wandelroute omgeving Alicante

Spanje

Zes wandelingen in de omgeving van Alicante: langs de kust, langs een rivier en op een eiland

Hoe er te komen: een vlucht naar Alicante en vanaf het vliegveld met de bus (C6) naar het centrum van de stad.
Onderdak: wat u maar wenst. Hotels, B&B's, pensions, vakantiewoningen........Wij wandelden er met Pasen dan is een reservering, vroegtijdig, aan te bevelen.
Hoogteverschillen: een gemakkelijke route, weinig hoogteverschillen.
Kaart: de routes langs de kust laten zich gemakkelijk vinden en volgen. Voor een wandeling langs (en door) de Rio Chicamo kan de website van Wikiloc uitkomst bieden. Hier vindt u ook veel informatie over de rivier, de natuur, de geschiedenis en de afstanden en opstapplekken. En informatie over de voorbereiding, zoals schoeisel en zwembroek. Twee auto's? Ook is een rondwandeling, met een stuk van de rivier, mogelijk.

April 2024: zes wandelingen langs de kust, langs een rivier en op een eiland (Tabarca, vlak voor de kust van Santa Pola).

Dag 1: Alicante - Castillo de Santa Barbara - hotel waar de 
           Barranco de Aqua in zee uitmondt................................................................10 km.

 De El Barrio de Santa Cruz is een sprookjesachtige wijk in Alicante. Met de Santa Cruz kapel boven op de "berg". Uit de 14e eeuw. Een wandeling door de smalle straatjes van deze wijk met de kleurenrijke huisjes waarvan vele zijn beschilderd met bloemen en bloemmotieven. Intieme pleintjes met verrassende eetgelegenheden, Een bezoek aan het Santa Bárbara-kasteel, dat hoog boven de wijk uittorent ( op 160 m.) mag je niet missen. Een van oorsprong Moors verdedigingswerk. Onofficieel heet de berg dan ook "het gezicht van de Moor". In het "echt" Benacantil. Boven op deze berg heb je een fenomenaal uitzicht op de stad en de Middellandse Zee.
De Santa Cruz kapel is het startpunt van met Pasen - in de semana santa -  indrukwekkende processies.

Dag 2: Van de Barranco de Aqua Amarga - Santa Pola.........................................19,3 km.

Een fraaie etappe langs de kust vanuit een dorpje met witte huisjes, omgeven door heuvels en fijne stranden. Voordat je het kasteel van Santa Pola bereikt zie je een verdedigingstoren uit de Moren-periode. Om het kasteel te waarschuwen ( met rook!) en om het voor Santa Pola liggend eilandje Tabarca.te verdedigen tegen Barbarijse piraten. Soms zijn de "vorderingen van het toerisme" aan de kust wel erg drastisch. Hotels en de vele campers die er de winter overwinteren.

Dag 3: Santa Pola - Tabarca - Santa Pola.................................................................06 km.

Met de (snel-)veerboot in ongeveer 15 minuten naar het kleine eiland voor de kust van Santa Pola. Tabarca is ongeveer 1800 m. lang en 400 m. breed.
Nadat er aan het eind van de 18e eeuw zo'n 300 Genuese krijgsgevangenen naar toe werden verbannen, piraten zich er ook thuis voelden, wonen er nu zo'n 50 mensen. En 's-winters nog minder.
Een fraaie rondwandeling, langs baaien, kristalhelder water, strandjes en restanten van de ommuurde plaatsen met de toegangspoorten. Een beschermd zee-reservaat. Ook Ideaal voor snorkelaars, lijkt ons. Heerlijk uitwaaien met zicht op flinke golven bij draaglijke temperaturen. Wat wil je nog meer!

Dag 4: Santa Pola - La Mata......................................................................................26 km

Langs en door de zoutmeren van het Natuurpark van de Salinas van Santa Pola. Waar industrie ( zoutwinning) en natuur samen (proberen te) gaan. Met de Torre vigía de Tamarit er middenin, opnieuw een verdedigingswerk. Er schijnt wat afgevochten te zijn in deze streken, vroeger ( piraten, Italianen, Genuanen , Arabieren, Moren en binnenlandse oorlogen). Door de Dunes de la Marina, een Nationaal Park. Zo in eerste instantie te vergelijken met onze Noordzee-kust..
In ieder geval: een zeer lange tocht, veelal over het strand, met enkele "doorsteekjes" (kleren uit) maar met heerlijke temperaturen en ter afwisseling een duik in het heerlijke water.

Dag 5:Transport vanuit La Mata naar El Tollé. 60 km.

Een wandeltocht door en langs de Rio Chicamo. Opstapplaatsen zijn bijvoorbeeld El Tollé, La Umbria of Macisvenda. De bron van de rivier is in de buurt van het dorp Macisvenda. In het noordoosten van de regio Abanilla. Voor een kaart kan de naam Río Chícamo PR-MU 74 handig zijn.
Wandelen door een rivierkloof blijft een boeiende ervaring. Zie ook onze ervaringen in Slowakije met dit soort routes en eigenaardigheden. Of de wandeltochten door de kloven van Kreta, zoals de Samaria kloof.
Vergeet niet goede schoenen aan te trekken. De kans is groot dat je ook door het water moet. Vraag van te voren hoe het met de waterstanden in de kloof is gesteld.

Hieronder een korte film over de wandeling door en langs de Rio Chicamo. We hebben ons best gedaan een filmpje te vinden zonder wandelaars er op      ("kijk ons eens!") en bij dit filmpje komen de minste personen voor. Maar de selfie-cultuur bloeit nog als nooit te voren. Kent u een beter filmpje? Laat het ons weten.