Tsjechië

Vijf wandel-etappes door het Reuzengebergte, Krkonose. Karkonoski Park Narodowy

Tips: via de Duitse snelwegen is dit wandelgebied in noord-Tsjechië, op de grens met Polen, makkelijk en snel te bereiken. Vanaf Utrecht 900 km.
Wandelkaarten zijn overal ter plekke te koop. Of u schaft thuis - b.v. - de Wandelkaart 2087  Riesengebirge/Krokonose van Kompass aan; ISBN 978385026865.
In 1993 was het vinden van onderdak geen probleem en dat zal met het inmiddels flink toegenomen (wintersport-)toerisme in dit gebied niet zijn veranderd (Spindleruv Mlyn !).
Hoogte-indicatie: 300 m. tot 1602 m.

Pasen 1993: een (bijna) rondwandeling in het grensgebied van Polen en Tsjechië, waaronder het inmiddels  bij velen bekende skigebied van Spindleruv-Mlyn. Te voet een heerlijk gebied om te verkennen. Hoogtepunt is de berg Snezka (1602m, de Sneeuwkop), met Pasen dik in de sneeuw en hierdoor moeilijk te vinden paden en markeringen. Neem een kompas mee, in dit jaargetij! In de dalen was het groene voorjaar begonnen.

Afstand tussen de etappeplaatsen: 15-20 km.

Dag 1: Mala Skala - Semily
Dag 2: Semily - Jablonec nad J.
Dag 3: Jablonec nad J.- Jesseny - Spindleruv Mlyn
Dag 4: Spindleruv Mlyn - Snézka - Pec p.Snezkou
Dag 5: Pec p.Snezkou - Svoboda
            En met de trein terug naar Mala Skala.

Onderweg: een fraaie aanloop naar de bergen, door het eerste lentegroen en bloemenweiden, langs verstilde dorpjes, af en toe een boerderij. Bezaaid met kerkjes, kapelletjes en ruïnes. Een overvloed aan watervalletjes, kronkelende beken en "hoog"veen-gebieden.Een soort "toendra?"...
Een open landschap. Naar verluid wordt er - na de ecologische ramp vanwege een ongelimiteerde industriële uitstoot  in het verleden - hard gewerkt aan het herstel van dit fraaie gebied.
Een fantastisch wandelgebied.Koop een kaart, stippel wat uit, lopen maar!
2019: er is een pad ontwikkeld in dit gebied: the Golden Path van Mladá Boleslav naar Jičin. De wandelroute is opgedeeld in 7 etappes.

Hieronder een korte filmische impressie van het gebergte: