Engeland

Vijf etappes van de Pennine-way

Vijf etappes van de Pennine Way, in het centrale deel. De Pennine Way is een 429 kilometer lange bewegwijzerde route tussen Edale in Derbyshire, door drie Nationale Parken, over de Hadrian Wall  tot aan de Schotse grens. Engelands eerste nationale trail, uitgezet in 1965.
Tips: Met de low cost airline naar Leeds Bradford, de stadsbus/metro-line naar Shipley en de trein naar  ons startpunt Horton in Ribblesdale (ruim een uur). Een mooie treinreis.
Accommodatie: de route is ruim voorzien van allerlei vormen van onderdak: B&B’s, hotels, self-catering, jeugdherbergen en campings en bunkhouses.
Kaarten: Wij liepen op de Pennine Way Central, Horton in Ribblesdale-Greenhead, van Harvey, schaal 1:40.000. Ter plaatse te koop bij de lokale VVV. Een uitstekende kaart, waterproof, niet geheel onbelangrijk in Engeland! Ondanks de prima bewegwijzering is een kaart beslist nodig.

Hoogte-indicatie: tot 716 m.

Mei 2007: vijf etappes van de Pennine Way tussen Horton in Ribblesdale en Dufton, door het Nationale Park The Yorkshire Dales. Over uitgestrekte hooglanden, door fraaie dalen, veen- en moerasgebieden, door weiden met bloemen en over kale rotsen. Veelal gebieden waarin “niets” is. 

Afstanden tussen de etappes: 20-27 km.

Dag 1: Horton in Ribblesdale - Hawes
Dag 2: Hawes - Keld
Dag 3: Keld - Bowes*
Dag 4: Bowes - Middleton in Teesdale
Dag 5: Middleton in Teesdale - Dufton **
En vanuit Dufton naar het treinstation in Appleby, ongeveer 6 kilometer. Met bus of taxi.

* via de zogenoemde Bowes-loop. De originele route volgt het meer westelijke pad door het Cotherstone Moor naar Baldersdale, maar de jeugdherberg aldaar is niet altijd open.

** dit traject is 34 kilometer lang.  In te korten door op dag 4 verder te lopen naar High Force of Langdon Beck. Of door je een eind op weg te laten brengen vanuit Middleton in Teesdale. Wat wij deden…….

Onderweg: een gevarieerd en bijzonder fraai landschap met vele “stemmingen”: grote leegtes en zwoegend boerenland; eindeloze “moors” met turf, veen, water en groene dalen; mist, regen, wind en felle opklaringen. Af en toe een dorp, zelfs de hoogst gelegen pub van Engeland, maar veelal de luxueuze stilte van “ het niets”, tussen de schapen. Ach....de Brontë Sisters....
Een rijke flora, bloemen in de met stenen muren omzoomde weiden, talloze beken en na regen “ woeste riviertjes!” -  en op dag 4 enkele stuwmeren.