Wandelroute Engeland Pennine way

Engeland

Vijf wandel - etappes van de Pennine-way, Engeland

Vijf etappes van de Pennine Way, in het centrale deel. De Pennine Way is een 429 kilometer lange bewegwijzerde route tussen Edale in Derbyshire, door drie Nationale Parken,waaronder de Yorkshire Dales, over de Hadrian Wall  tot aan de Schotse grens. Engelands eerste nationale trail, uitgezet in 1965.
Tips: Met de low cost airline naar Leeds Bradford, de stadsbus/metro-line naar Shipley en de trein naar  ons startpunt Horton in Ribblesdale (ruim een uur). Een mooie treinreis. Snel gaat het niet, maar er is veel te zien onderweg.
Accommodatie: de route is ruim voorzien van allerlei vormen van onderdak: B&B’s, hotels, self-catering, jeugdherbergen en campings en bunkhouses.
Kaarten: Wij liepen op de Pennine Way Central, Horton in Ribblesdale-Greenhead, van Harvey, schaal 1:40.000. Ter plaatse te koop bij de lokale VVV. Een uitstekende kaart, waterproof, niet geheel onbelangrijk in Engeland! Ondanks de prima bewegwijzering is een kaart beslist nodig.

Hoogte-indicatie: tot 716 m.

Mei 2007: vijf etappes van de Pennine Way tussen Horton in Ribblesdale en Dufton, door het Nationale Park The Yorkshire Dales. Over uitgestrekte hooglanden, door fraaie dalen, veen- en moerasgebieden, door weiden met bloemen en over kale rotsen. Veelal gebieden waarin “niets” is. 

Afstanden tussen de etappes: 20-27 km.

Dag 1: Horton in Ribblesdale - Hawes.............22,5 km
Dag 2: Hawes - Keld...........................................20,0 km
Dag 3: Keld - via de Tan Hill Inn - Bowes*.......zie dag 4
Dag 4: Bowes - Middleton in Teesdale............33 km ( van Keld naar Middleton in Teesdale)
Dag 5: Middleton in Teesdale - Dufton **......34 km
En vanuit Dufton naar het treinstation in Appleby, ongeveer 6 kilometer. Met bus of taxi.

* via de zogenoemde Bowes-loop. De originele route volgt het meer westelijke pad door het Cotherstone Moor naar Baldersdale, maar de jeugdherberg aldaar is niet altijd open.

** dit traject is 34 kilometer lang.  In te korten door op dag 4 verder te lopen naar High Force of Langdon Beck. Of door je een eind op weg te laten brengen vanuit Middleton in Teesdale. Wat wij deden…….

Onderweg: een gevarieerd en bijzonder fraai landschap met vele “stemmingen”: grote leegtes en zwoegend boerenland; eindeloze “moors” met turf, veen, water en groene dalen met "stapelmuurtjes"; mist, regen, wind en felle opklaringen. Af en toe een dorp, zelfs de hoogst gelegen pub van Engeland (de Tan Hill Inn), maar veelal de luxueuze stilte van “ het niets”, tussen de schapen. Ach....de Brontë Sisters....

Kalksteen-plateaus ( limestone pavement) waarop men in de Dales erg zuinig is. Met veel zeldzame planten.

Een rijke flora, bloemen in de met stenen muren omzoomde weiden, talloze beken en na regen “ woeste riviertjes!” -  en op dag 4 enkele stuwmeren.
Een aantal eeuwenoude forten, abdijen en kastelen in de stadjes waar u door heen loopt.

Op een meerdaagse tocht als deze in dit land is het raadzaam het weerbericht goed in de gaten te houden. U komt langdurig door streken waar niets of niemand is.

Extra: Horton in Ribblesday is een mooi startpunt om de Pen-y-ghent te beklimmen (694 m).

Klik hier voor Pennine way Central and North.

Meer weten over de Pennine Way, deze meerdaagse wandelroute door de mooiste landschappen van Engeland?

De hele Pennine way, nu vanuit de lucht.....: